19.2.09

Τα Κινήματα και η Αριστερά σφραγίζουν τις εξελίξεις.

«Μία χρονιά, πολλές πολιτικές χρονιές» ήταν αυτή που κύλησε για τον ΣΥΝ, αρχίζοντας από την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.
Μια χρονιά που σφραγίστηκε από την παρουσία μας σε όλα τα μεγάλα μέτωπα. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχε κοινοβουλευτική μάχη, κοινωνικός αγώνας, πολιτική αντιπαράθεση, που ν' απουσίαζαν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή, γεγονός που οδήγησε ακόμα και τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μας βαπτίσουν αξιωματική αντιπολίτευση.
Απόρροια των παραπάνω ήταν η στοχοποίησή μας απ’ όλο το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Βρεθήκαμε απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως συνέβη με την περίπτωση του ΟΤΕ και την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του Αλ. Τσίπρα ο κ. Βγενόπουλος. Βρεθήκαμε απέναντι στην τσιμεντοποίηση του Βοτανικού και την άπληστη ανάπλαση που επιθυμούσαν ο "Μπάμπης Κακλαμάνης" και ο "Νικήτας Βωβός". Βρεθήκαμε απέναντι, έστω και με κάποιες υπερβολές, στην προσπάθεια στοχοποίησης της νέας γενιάς που επιχείρησαν οι κ. Καραμανλής και Καρατζαφέρης, αλλά και, δυστυχώς και ανερυθρίαστα, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη.
Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης, σε όποιο σημείο της χώρας ξεπηδούσε κάποια σπίθα αντίστασης από τα κινήματα πόλης. Είτε αυτά είχαν χαρακτήρα περιβαλλοντικό, όπως με τις μονάδες λιθάνθρακα, το πάρκο της Πατησίων, τον Βοτανικό. Είτε είχαν χαρακτήρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων, όπως έγινε με το δίκτυο αλληλεγγύης στους φυλακισμένους ή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο έχοντας στο πλευρό του μια νεαρή από τη Σιέρα Λεόνε, θέλοντας να αναδείξει το μείζον θέμα της έλλειψης αναγνώρισης για χιλιάδες μετανάστες δεύτερης γενιάς. Είτε αφορούσαν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως συνέβη με την υπεράσπιση της Κ. Κούνεβα, των εργαζομένων σε προγράμματα stage, της γενιάς των 700ευρώ. Είτε αφορούσαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου ουσιαστικά για πρώτη φορά δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς στήριξαν με τόση θέρμη τους αγώνες των αγροτών.
Οπλισμένοι τώρα με το πρόγραμμά μας, δίνουμε τη δική μας απάντηση, την απάντηση της αριστεράς, στην κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία και συνεχώς πλησιάζει προς εμάς.
Χωρίς να παραγνωρίζω το φλέγον θέμα της διακυβέρνησης της χώρας, ιδίως σε περιόδους κρίσεων, θεωρώ πως όποια πολιτική δύναμη δείχνει να επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (και μάλιστα διακαώς...), καλό θα ήταν πρώτα να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων που προτείνουμε. Διότι καλές οι συζητήσεις, καλύτερες, όμως, οι απαντήσεις...

Άρθρο της Ρένας Δούρου στην εφημερίδα Η Νίκη 19/02/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ TVXS

Στις ερωτήσεις των χρηστών της ιντερνετικής τηλεόρασης «TV Χωρίς Σύνορα» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη λήξη του Διαρκούς Συνεδρίου του Συνασπισμού.
Οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΝ το οποίο εγκρίθηκε στο Συνέδριο και για τους οποίους ζητήθηκαν συγκεκριμένες διευκρινήσεις από τους χρήστες.
Οι προτάσεις για την Παιδεία και το Περιβάλλον, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις κυριάρχησαν στη συζήτηση του προέδρου του ΣΥΝ με τους φίλους του TVXS.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και πάλι αρνητικά στη συμμετοχή του ΣΥΝ στο διάλογο για την Παιδεία καθώς, όπως είπε, με όσα έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν (Νόμος Πλαίσιο, Βάση του 10, ΚΕΣ, υποχρηματοδότηση κ.λπ) ο διάλογος δεν ξεκινά από μηδενική βάση αλλά από ακόμα πιο χαμηλά και άρα για να υπάρξει διάλογος από «μηδενική βάση» αποτελεί προαπαιτούμενο η αναστολή των μέτρων αυτών.
Για τις συνεργασίες με άλλα κόμματα ο κ. Τσίπρας απάντησε πως ο ΣΥΝ είναι ανοιχτός στο διάλογο. Ωστόσο για το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως υπάρχουν σημαντικά θέματα που το χωρίζουν από τον ΣΥΝ καλώντας για άλλη μια φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει καθαρά τις θέσεις και να εγκαταλείψει την σκόπιμη ασάφεια.
Επικριτικός εμφανίστηκε έναντι των Οικολόγων Πρασίνων, για τους οποίους είπε πως δεν αρκεί να δηλώνεις οικολόγος αλλά και «να μπαίνεις στη φωτιά όταν χρειάζεται, κάτι που δεν έκαναν για παράδειγμα στο θέμα του Ελαιώνα ή του Πάρκου Λέλας Καραγιάννη (Κύπρου και Πατησίων)».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπήρχε η δυνατότητα on-line υποβολής διευκρινιστικών ερωτήσεων από τους συνδεδεμένους χρήστες ενώ έγιναν συνολικά 34.500 συνδέσεις στον server μετάδοσης κατά τη διάρκεια της μίας ώρας και δέκα λεπτών της συνέντευξης.
Την ομαδοποίηση και υποβολή των ερωτημάτων ανέλαβε ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης και την διαχείριση του chat room η δημοσιογράφος Ιουλία Κιλέρη.
Το βίντεο της συνέντευξης είναι διαθέσιμο μαγνητοσκοπημένο στο www.tvxs.gr και στο ιστολόγιο διαλόγου για το πρόγραμμα του Συνασπισμού syn09.wordpress.com.