26.3.09

Τιμήθηκαν οι αγωνίστριες της τέχνης και της ζωής

Η Δημοτική Κίνηση «Ανάπλαση – Ενεργοί Πολίτες», πραγματοποίησε στις 15 Μαρτίου στο πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρου του νέου Δημαρχείου Περιστερίου, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην αγωνίστρια εργαζόμενη Κων/να Κούνεβα και στις αγωνίστριες της τέχνης και της ζωής, Δημητριάδη Μαρία και Αλέκα Παίζη, που «έφυγαν» πρόσφατα.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η Δημοτική Σύμβουλος της Ελάσσονος Μειοψηφίας και Επικεφαλής της παράταξης Σοφία Αλεξοπούλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για προσπάθεια να συνδυαστεί η ημέρα της γυναίκας με τα σύγχρονα προβλήματα και μια πολιτισμική «ανάσα».
Στη συνέχεια, τραγούδησε η κα. Παπαναστασοπούλου Άννα, στο πιάνο η κα. Τσικλίδη Μαρία, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Με θέμα: «Κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας», ακολούθησε η ομιλία της Πολιτικής Αναλύτριας Ρένας Δούρου, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Οι αγώνες λοιπόν για την ισότητα των δύο φύλων (και δυστυχώς πάντα μιλάμε για τον δυτικό κόσμο), κατάντησε ζήτημα ήσσονος πολιτικής σημασίας, είτε γιατί περιμέναμε την επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου, είτε γιατί το μερικό υποκατέστησε το συνολικό».
Για την ημέρα της γυναίκας, η κα. Δούρου υπογράμμισε: «Και φέτος περίσσεψαν πάλι τα αφιερώματα στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, με διαφορετικό επιτονισμό, ανάλογο του χαρακτήρα του μέσου, έντυπου ή ηλεκτρονικού. Θα πλημμυρίσουμε από συνεντεύξεις εξεχουσών γυναικείων προσωπικοτήτων, από δελτία τύπου κομμάτων που θα τιμούν τη γυναίκα, όλα ανεξαιρέτως, με την έμφαση να δίνεται στη μάνα, στη σύζυγο, στη σκληρά εργαζομένη, ανάλογα με το ποια δεξαμενή ψηφοφόρων ιεραρχείται ως σημαντικότερη, από την επικοινωνιακή ομάδα του αντίστοιχου κομματικού επιτελείου».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική απόδοση της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που έγινε από την ηθοποιό και θεατρολόγο Λήδα Δημητρίου.
Από το περιδοκό Εικόνες στο Δήμο Περιστερίου

Γνώριμη παθογένεια, επικίνδυνη πολιτική

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έχει ένα χαρακτηριστικό (ακριβέστερα, μια παθογένεια) το οποίο προβάλλει και επιβεβαιώνει διαρκώς: ότι δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζει (από την οικονομική κρίση ως την προστασία του περιβάλλοντος κατά των πυρκαγιών ή τη μεταρρύθμιση της παιδείας) αντιδρά με τον ίδιο πρόχειρο και επιφανειακό τρόπο. Ενίοτε αυτή η αντίδραση συνοδεύεται και από κάποια πομπώδη παρουσία του πρωθυπουργού, για να παίξει το ρόλο του “ισχυρού χαρτιού” του κυβερνώντος κόμματος.
Στην περίπτωση των πρόσφατων μέτρων για την ασφάλεια, μέσω της ποινικοποίησης της... κουκούλας, ο πρωθυπουργός δεν έκανε... διάγγελμα (όπως πριν από έναν περίπου μήνα για την παγκόσμια οικονομική κρίση όπου είπε τετριμμένες κοινοτυπίες χωρίς προοπτική διεξόδου), ωστόσο οι εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δένδια κινήθηκαν όχι μόνο στην πεπατημένη της κυβέρνησης αυτής, δηλαδή τον επιφανειακό, εν θερμώ, επικοινωνιακό χειρισμό αλλά είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν, εντέλει, επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά, σε βάρος των ατομικών ελευθεριών και της ελευθερίας έκφρασης. Γιατί τι σκοπό εξυπηρετεί η επαναφορά της πεπερασμένης ρύθμισης για την “περιϋβριση αρχής” και η ποινικοποίηση της χρήσης της κουκούλας; Έχει κανείς την αίσθηση ότι η κυβέρνηση πηγαίνει το ρολόι του χρόνου, πίσω, στην “καλή” δεκαετία του 1970, του Νόμου 4000 περί τεντιμποϊσμού, του κουρέματος με τη ψιλή των απείθαρχων νέων, της τάξης και της ασφάλειας των “νοικοκυραίων”, του φόβου του χωροφύλακα – τη δεκαετία που σίγουρα έχει μέσα στην καρδιά του ο κ. Καρατζαφέρης, που κάποιοι εντός της Νέας Δημοκρατίας ανακάλυψαν ότι δεν είναι δα και τόσο ακραίος...
Και μπορεί η συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος να έχει ανάψει σχετικά με την εκλογική χρησιμότητα της συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, το βέβαιο είναι ότι οι ιδέες του ακροδεξιού κόμματος έχουν ήδη διαποτίσει το κυβερνητικό σώμα. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι αστείες αλλά παράλληλα επικίνδυνες νομοθετικές ρυθμίσεις αφενός θα τροφοδοτήσουν νέες εντάσεις αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν την ελεύθερη έκφραση, καθώς η όποια οξεία κριτική κατά δημοσίων προσώπων, εύκολα πλέον ποινικοποιείται. Με άλλα λόγια, οι ρυθμίσεις αυτές κατ' ουδένα τρόπο δεν θα λύσουν το βαθύ κοινωνικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ανικανότητα της ελληνικής αστυνομίας να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μορφές βίας. Η αστυνομία μας νοσεί βαθιά και η “νοσταλγική” αναδρομή στη δεκαετία του 1970 δεν θα τη βοηθήσει. Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι υπαρκτό στην ελληνική κοινωνία και η αδυναμία της αστυνομίας να την προασπίσει, πλήττει στην πραγματικότητα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, εκείνα που δεν μπορούν να στραφούν σε πανάκριβα συστήματα συναγερμών, ιδιωτικών φρουρών ή σπιτιών - φρουρίων. Οι λύσεις τύπου “περιπολιών με παπιά”, χρήσης χημικών με το κιλό, δεν συνιστούν απάντηση στην ανασφάλεια αλλά επικοινωνιακή φωτοβολίδα: σταματά να φωτίζει λίγο μετά από την εκτόξευσή της...
Άρθρο της Ρένας Δούρου στην Ελευθεροτυπία της 26/03/2009

Πρόσκληση

Τρίτη 24 Μαρτίου στις 19:00 στο Public (Καραγιώργη Σερβίας 1 Πλ. Συντάγματος)

Το TV Χωρίς Σύνορα παρουσιάζει την Τρίτη το dvd “ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 – Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ”
που περιέχει 150 λεπτά ανέκδοτο οπτικό υλικό, μαρτυρίες και φωτογραφίες από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.
Το TV Χωρίς Σύνορα κατέγραψε με βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες και αναλύσεις την αυθόρμητη εξέγερση. Μέρος από το υλικό αυτό είναι σπάνιο. Άλλα κομμάτια του αποτελούν τρανταχτές αποδείξεις της αστυνομικής βίας ή κατατέθηκαν ακόμα και στη Βουλή, προκειμένου να θεμελιωθεί η σχέση της αστυνομίας με το παρακράτος.
Την παρουσίαση θα κάνει ο Στέλιος Κούλογλου.

Eνημερωτική συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα

με τα μέλη του Προεδρείου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής (Ελληνικό Τμήμα) Κεβόρκ Κολανιάν και Σέρκο Αγαμπατιάν πραγματοποιήθηκε σήμερα

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το Αρμενικό ζήτημα σε όλες τις πτυχές του και ιδιαίτερα το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εκ μέρους του ΣΥΝ συμμετείχαν ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων από την ΚΠΕ και ο Χάϊκ Κασαρτζιάν, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

To Γραφείο Τύπου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας και η Ρένα Δούρου

μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ: Με την επίσκεψή μου στην Αθήνα, πέρα από τις συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με εκπροσώπους των κομμάτων. Βέβαια, ξεκινώντας τη συνάντηση, με τον φίλο τον Αλέξη τον Τσίπρα συζητήσαμε για τα θέματα που ασχολείται το Υπουργείο Εσωτερικών, θέματα μετανάστευσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στην Ελλάδα, ποια είναι τα κοινά και πως μπορούμε να συμπορευτούμε.

Βεβαίως συζητήσαμε και ευρύτερα ζητήματα, που έχουν να κάνουν και με το Κυπριακό -είμαστε, θα έλεγα, σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού -αλλά και άλλα ζητήματα ευρύτερα. Θέματα που αφορούν και απασχολούν και εμάς στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, ιδιαίτερα τις εξελίξεις και το ρόλο που σήμερα καλείται να παίξει και η Αριστερά στην Κύπρο, όπου είναι κυβερνώσα, αλλά και στην Ελλάδα με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Βρεθήκαμε, και παρόλο που δεν είχα ξανασυναντήσει τον φίλο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι σαν να γνωριζόμαστε από καιρό. Διότι όλα αυτά τα χρόνια και η δική μου δραστηριότητα στο κίνημα της Αριστεράς και στην παράταξη στο Διεθνές κίνημα βρέθηκα πολλές φορές στα ίδια χαρακώματα των κινητοποιήσεων με τους φίλους και τους συντρόφους από τον Συνασπισμό. Στην αντίληψη για το πώς κρίνουμε τα ζητήματα και στην Κύπρο και ευρύτερα στην Ευρώπη, νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά, κινούμαστε στις ίδιες κατευθύνσεις. Χάρηκα πολύ για αυτή τη συνάντηση και θεωρώ ότι θα έχω και άλλες φορές την ευκαιρία να συναντηθώ και με το φίλο τον Τσίπρα αλλά και με άλλα στελέχη του Συνασπισμού.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω την αλήθεια είχα μια μεγάλη περιέργεια να δω από κοντά πως είναι ένας αριστερός υπουργός. Και από το σύντροφο και φίλο Νεοκλή κατάλαβα ότι δεν αλλάζει και πολλά πράγματα. Είναι από την πλευρά των διαδηλωτών, από την πλευρά της κοινωνίας και όχι από την πλευρά των κουστουμαρισμένων τεχνοκρατών.

Είχαμε μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια της Κυπριακής κυβέρνησης και του Δ.Χριστόφια, να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο στην Κύπρο και κυρίως να κάνει γοργά βήματα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Λύση που θα είναι και για τις δυο πλευρές ωφέλιμη, λύση επωφελής για τον κυπριακό λαό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε ξανά από κοντά, θα έχω την ευκαιρία να κάνω μια επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντήσω και τον σύντροφο Χριστόφια, μάλιστα σε μια σημαντική συγκυρία για την διακυβέρνησή του. Διότι θα συμπληρώνει τις πρώτες 100 ημέρες όπου όπως μας εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, τις πρώτες αυτές 100 ημέρες έχουν συμβεί πολύ σημαντικά πράγματα, έχουν συμβεί πολύ γοργά βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνίας και του κυπριακού λαού.

Νομίζω ότι το εγχείρημα της αριστερής διακυβέρνησης στην Κύπρο και της προεδρίας του Δ. Χριστόφια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχείρημα. Και είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να αποδείξει ότι στις ημέρες μας μπορεί να υπάρξει εναλλακτική πρόταση. Μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διακυβέρνηση. Μπορεί να υπάρχει αριστερή λύση. Και η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος στην Κύπρο μπορεί να σημάνει πολλά για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου