15.1.09

Συνέντευξη στο περιοδικό «Νέες ΕΙΚΟΝΕΣ»

• Τι σημαίνει ποιότητα ζωής σήμερα;
Εμείς εδώ στα Δυτικά Προάστια γνωρίζουμε σίγουρα τι δεν είναι ποιότητα ζωής. Κακό, κάκιστο αντιπροσωπευτικό δείγμα τα δυτικά προάστια των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα μας. Ανεργία, σκουπίδια, άναρχη πολεοδομία, έλλειψη καθαριότητας, απουσία ελευθέρων χώρων για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, για όλους μας, με υποβάθμιση των υπηρεσιών σε τομείς βασικούς, όπως η υγεία, η παιδεία και δυστυχώς ο μακρύς κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί. Αισιοδοξώ όμως γιατί όλα τα παραπάνω εκείνα που απομακρύνουν την ποιότητα ζωής όλων μας και μας περιορίζουν σε μια θλιβερή επιβίωση βρίσκονται στο επίκεντρο του ΣΥΡΙΖΑ και με την δράση των μελών του στην τοπική κοινωνία, αλλά και με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση. Και γύρω από αυτή τη δράση συσπειρώνονται όλο και περισσότεροι πολίτες που απαιτούν η ποιότητα ζωής να μην παραμένει υπόσχεση προεκλογική σε ιλουστρασιόν φυλλάδια.
• Πείτε μου μια φράση που περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή.
Αλωτόν δε το εκπεφευγούμενον (Σοφοκλή Οιδίποδας), μας ξεφεύγει αυτό για το οποία αμελούμε. Αυτό μου ήλθε πρώτο…Αν και δεν θεωρώ δεδομένο ότι ακολουθώ πιστά μότο ή τσιτάτα. Βρίσκει ο καθείς το δρόμο του κι αυτό που του ταιριάζει, παρά που αρμόζει να πατά σε αλλωνών τα βήματα και τα λόγια. Πιο πολύ με εμπνέουν άνθρωποι και στάσεις ζωής με συνέπεια και αξιοπρέπεια παρά μεγάλα λόγια. Άνθρωποι που προσπάθησαν, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή όλων μας. Σίγουρα κάποιοι ανοίγουν το δρόμο. Αλλά την ιστορία τη γράφουν οι πολλές φωνές, αυτό που σήμερα υποτιμητικά συχνά καλούμε μάζες
• Ποιό θεωρείτε το μεγαλύτερο ελάττωμα της Δημοκρατίας;
Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά σχετικά και μη∙ Ταλαίπωρος όρος σίγουρα. Ενδεχομένως να με βρίσκει σύμφωνη ότι είναι το λιγότερο κακό απ’όλα τα πολιτεύματα ή ξέρετε και αυτό με το γαλατά που σου χτυπάει την πόρτα ξημερώματα κι όχι ένα μυστακοφόρος ένοπλος αξιωματικός.
Ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα της δημοκρατίας είναι η ίδια η δύναμη της, ο ίδιος της ο ορισμός. Η δημοκρατία αφήνει περιθώριο για κάθε είδους χειραγώγηση, διαφθορά, κυριαρχία της δημαγωγίας, αλλά αμέσως μόλις εξαλείψουμε τη δυνατότητα τέτοιων στρεβλώσεων, χάνουμε την ίδια τη δημοκρατία. Εάν θελήσουμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα παραποίησης της δημοκρατίας, όλες εκείνες τις ακροδεξιές, φασιστικές φωνές, πρέπει εκ των προτέρων να «ελέγχουμε» τους υποψηφίους, πρέπει να εισάγουμε την επικίνδυνη διάκριση ανάμεσα στα περιβόητα «πραγματικά συμφέροντα του λαού» και την αμφιταλαντευομένη κρίση του, η οποία υπόκεινται στη δημαγωγία και το λαϊκισμό και με αυτό τον τρόπο πολύ γρήγορα καταλήγουμε σε αυτό που αποκαλούμε «οργανωμένη δημοκρατία». Σε μια τέτοια δημοκρατία οι εκλογές θα λάμβαναν χώρα πριν από τις επίσημες και η ψηφοφορία θα είχε μονάχα την αξία μιας δημοσκόπησης. Στην πραγματική δημοκρατία υπάρχουν οι παραφωνίες και ο μεγάλος αγώνας είναι αυτές να μην γίνονται κυρίαρχες και ηγεμονικές.
• Τι κάνει έναν άνθρωπο να είναι δημιουργικός;
Δημιουργικός κι ωφέλιμος επιτρέψτε μου. Ο ζωγράφος, ο ποιητής, ο ιστορικός ή ο συλλέκτης που δεν κοινοποιεί τα έργα του, πράττουν επί ματαίω, όπως και ο ερωτευμένος που δεν εκφράζει τον πόθο του. Τα ερεθίσματα πηγάζουν από παντού. Αυτό που πριν καλέσαμε ποιότητα ζωής ή η προσπάθεια για ένα καλύτερο και εξασφαλισμένο μέλλον είναι συνήθως η μαγιά και το κίνητρο.
• Την εξυπνάδα τη δίνει η ζωή ή γεννιέται κάποιος έξυπνος;
Μάλλον την εμπειρία δίνει η ζωή, εξίσου δυνατό εφόδιο. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι είναι το ζητούμενο η εξυπνάδα ή η ομορφιά ή και ο συνδυασμός τους αν θέλετε. Φαντάζομαι ότι κι εσείς συμφωνείτε πως ο ιδεατός πολίτης-δημότης διαθέτει άλλα χαρίσματα. Η διάθεση για συνεχή μάθηση και εκπαίδευση, η ένδειξη αλληλεγγύης, το κοινό κι όχι το ατομικό καλό ως πυξίδα ζωής, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τα κοινά, η κινητοποίηση στη διεκδίκηση δικαιωμάτων που βάλλονται, μια πλειάδα τέτοιων χαρακτηριστικών συγκροτούν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Τα λοιπά αγγίζουν μάλλον το χώρο του life style.
• Πείτε μου μια συμβουλή που σας δώσανε για να γίνετε καλύτερη.
Δικαιοσύνην ασκείν λόγω τε και έργω…
Συνέντευξη στο περιοδικό επικοινωνίας και ενημέρωσης «Νέες ΕΙΚΟΝΕΣ» του Δήμου Περιστερίου.