27.3.08

Δελτίο Τύπου

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΙΜΔΑ)

Οι παράνομες πτήσεις, οι μυστικές κρατήσεις και η καταχώρηση σε «μαύρες λίστες» στο επίκεντρο συνεδρίου για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα και τα δικαιώματα του ανθρώπου που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008.
Οι παράνομες πτήσεις και οι μυστικές κρατήσεις στην Ευρώπη καθώς και η αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ για την καταχώρηση σε «μαύρες λίστες» ανθρώπων με πιθανούς δεσμούς με την τρομοκρατία, είναι τα κύρια θέματα διεθνούς συνεδρίου για τα «αντιτρομοκρατικά μέτρα και τα δικαιώματα του ανθρώπου» που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008.
Το συνέδριο οργανώνεται από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και θα συγκεντρώσει βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικούς που θα αναλύσουν γιατί και με ποιόν τρόπο η τρομοκρατία θα πρέπει να καταπολεμηθεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.
«Στους σκοτεινούς καιρούς οι αξίες μας είναι πιο πολύτιμες από κάθε άλλη φορά» δήλωσε ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου Dick Marty (Ελβετία, Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη [ALDE]). Ο κ. Marty είναι συγγραφέας των εκθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες φέρνουν στο φως λεπτομέρειες για τις μυστικές κρατήσεις στην Ευρώπη και κάνουν έκκληση για πιο δίκαιες διαδικασίες καταχώρησης σε «μαύρες λίστες». «Πρέπει να πείσουμε τις κυβερνήσεις ότι οι απαγωγές ανθρώπων, τα βασανιστήρια και η ανομία δεν είναι τρόπος να υπερασπίζεται κανείς την ελευθερία, και ότι τέτοιες μέθοδοι δεν συμβάλλουν στην προστασία της ζωής μακροπρόθεσμα».
Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει την τέως Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθηγήτρια Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, τον Thomas Hammarberg, Αρμοστή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Πρόεδρο του ΙΜΔΑ καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, την Herta Däubler-Gmelin, Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Αριστοτέλη Παυλίδη, Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Χρήστο Πουργουρίδη, 1ο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, τον καθηγητή William Schabas, Διευθυντή του Ιρλανδικού Κέντρου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα και μέλος του OneWorldResearch.com Gavin Simpson, και τον Aage Borchgrevink, Σύμβουλο, Νορβηγική Επιτροπή του Ελσίνκι.
Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν επίσης το ζήτημα των αντιτρομοκρατικών μέτρων και των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου.
Πλήρες Πρόγραμμα (PDF)
Δεύτερη έκθεση της PACE για τις μυστικές κρατήσεις (αγγλικά)
Έκθεση της PACE για τις μαύρες λίστες της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
***
2
Το Συνέδριο είναι ανοιχτό στον Τύπο και θα πραγματοποιηθεί σε δύο διαφορετικά μέρη: η πρωινή συνεδρία (09:30-13:15) στο Αμφιθέατρο «Δρακοπούλου» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30· η απογευματινή συνεδρία (16:30-18:30) στην Παλαιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη.
Παρακαλούμε για τη δημοσιογραφική κάλυψή του

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΙΜΔΑ)

Το ΙΜΔΑ και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την εκδήλωσή τους που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 με θέμα:

ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η πρωινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Δρακοπούλου του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Η απογευματινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη).