3.4.08

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Nτοκιμαντέρ,

Σκηνοθεσία: Αθανασία Δρακοπούλου
Φωτογραφία: Aρης Σταύρου - Μουσική: Κώστας Δημουλέας
Διάρκεια:87 λεπτά.

Το ντοκιμαντέρ «Περιουσιακά στοιχεία» αφηγείται τη ζωή του, σημαντικού ποιητή της γενιάς του 30, Νικηφόρου Βρεττάκου. Ακολουθώντας τη διαδρομή ενός προικισμένου παιδιού που γεννήθηκε σε μια απομονωμένη γωνιά της ελληνικής επαρχίας το 1912, και τέλειωσε τη ζωή του στον ίδιο μοναχικό τόπο το 1991, σαν διάσημος πια ποιητής και ακαδημαϊκός, εξιστορεί την προσωπική περιπέτεια ενός ανθρώπου που αποτελεί σχεδόν ολόκληρη την ελληνική εκδοχή του δραματικού εικοστού αιώνα.
Xρησιμοποιώντας το αποσπασματικό υλικό μιας ταινίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό της εποχής και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από πολύ κοντά τον ποιητή , προσπαθεί να ανασυστήσει τους όρους της ύπαρξης και της επιβίωσης που σημάδεψαν την πορεία του. Μια μακριά περιπέτεια με άπειρες μετακομίσεις και διαφορετικές ενασχολήσεις σημαδεύουν την προσωπική του ζωή που χαρακτηρίστηκε από έναν συνεχή ιδιότυπο πολιτικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Ενταγμένος στην αριστερά από τα νεανικά του χρόνια, μαχητής της εθνικής αντίστασης στην κατοχή, ανένταχτος μετά το τέλος του εμφυλίου, όταν διαγράφηκε από το Κ.Κ.Ε για την ιδεολογική του διαφωνία και, διωγμένος σε συνέχεια από την δεξιά μέχρι και την πτώση της δικτατορίας. Από το 1967 ως το 1974 αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία αρχικά και στο Παλέρμο αργότερα όπου έζησε φιλοξενούμενος από φίλους του.

Η ταινία, κυρίως στρέφεται στην αναπότρεπτη σχέση της ποίησης με τα γεγονότα: τα ιστορικά και τα προσωπικά. Αποκαλυπτικές μαρτυρίες των Τίτου Πατρίκιου, Αλέξη Αργυρίου, Βιντσέντσο Ρότολο, Μάριο Βίττι, Κώστα Βρεττάκου κ.α. βιογραφούν τον ποιητή . Μέσα από αυτοβιογραφικά κείμενα , από αποσπάσματα της αλληλογραφίας του και του ποιητικού του έργου του ο ποιητής αυτοβιογραφείται, αλλά κυρίως βιογραφεί τον αιώνα του.
Η προβολή της ταινίας στις αίθουσες συμπίπτει με την έκδοση της «Εκλογής»-προσωπικής ανθολόγησης του έργου του από τον ίδιο τον ποιητή που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ποταμός» ( Η εκλογή μου 1933-1991, Έξοδος με το άλογο.)

Προβολή ταινίας στον κινηματογράφο Δαναό. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου) 2106922655. www.danaoscinema.gr.