27.6.08

"Δεν προχωρούν οι διεργασίες με την Ελλάδα"

"Ο Γκρούεφσκι μπορεί να κάνει πολλά, αλλά φαίνεται ότι ακολουθεί λαϊκίστικο δρόμο"

Στο πλαίσιο της πρώτης βαλκανικής διάσκεψης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη με κύριο οργανωτή το ΣΥΝ και με την πρόταση για ένα βαλκανικό οικολογικό χάρτη να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης των 14 αντιπροσωπειών κομμάτων που συμμετείχαν στη διημερίδα με θέμα τις δυνατότητες και πρωτοβουλίες κοινής δράσης της αριστεράς στα Βαλκάνια είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Ατανάς Κίροφσκι, πολιτικό συντάκτη στο περιοδικό Forum. Σε άπταιστα ελληνικά, με καυστικό χιούμορ και γνώση της ελληνικής πολιτικής σκηνής να φωτίζει την ανάλυση του για τις προοπτικές των σχέσεων των δυο κρατών, υπογραμμίζει την ανάγκη εύρεσης λύσης στο πρόβλημα του ονόματος, χωρίς την ίδια στιγμή να θεωρεί ότι την ίδια ανάγκη συμμερίζεται και ο επανεκλεχθείς Γκρούεφσκι.

Μία μόλις εβδομάδα μετά και ήδη πολλοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Γκρούεφσκι «έχασε» τις εκλογές που κέρδισε. Συμφωνείτε με αυτήν την εκτίμηση;

Ο κ. Γκρούεφκι κέρδισε τις εκλογές και μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι πιο ενδυναμωμένος από πριν με ισχυρή τη λαϊκή εντολή. Εάν αναφέρεστε στην εικόνα που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δεν κατόρθωσε να διεξαχθούν ομαλά και δημοκρατικά οι εκλογές θα πρέπει να σημειώσετε ότι ακόμα κι αυτά τα επεισόδια είναι διαπραγματευτικό χαρτί του κ. Γκρούεφσκι σχετικά με τη θέση του αλβανικού πληθυσμού στη χώρα. Να το πούμε απλά και έτσι είναι: επεισόδια έγιναν εκεί όπου υπήρχε αλβανικός πληθυσμός και όχι μακεδονικός. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουν περισσότερο οι Η.Π.Α και λιγότερο τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Γκρούεφσκι κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη αυτοδυναμία που του επιτρέπει εάν θελήσει να προχωρήσει σε βαθιές τομές, να λάβει ακόμα και αντιλαϊκά αλλά εκσυγχρονιστικά μέτρα, να σηκώσει το βάρος ενός συμβιβασμού και με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος.

Εκτιμάτε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος;

Όπως ήδη σας είπα ο κ. Γκρούεφσκι είναι σε θέση να κάνει πολλά. Μπορεί να κάνει πολλά. Το ζητούμενο είναι εάν θα επιχειρήσει άμεσα την εύρεση λύσης για το όνομα ή αν θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο του εθνικιστικού λαϊκίστικου λόγου με τον οποίο κατέβηκε στις εκλογές. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία της χώρας. Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα πάρει το δεύτερο δρόμο. Είναι πιο εύκολος κι ανέξοδος. Και τον βοήθα και η πολιτική του κ. Καραμανλή. Θα πρέπει να σημειώσετε ότι κατά τη διακυβέρνηση Σημίτη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε επισκεφτεί αρκετές φορές τη χώρα και οι διμερείς επαφές ήταν ιδιαίτερα καλές. Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ έλεγε απλά ότι έχουμε ένα πρόβλημα: αυτό του ονόματος αλλά στα υπόλοιπα πεδία συνεχίζουμε τις επαφές και συνεργαζόμαστε σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο. Με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ οι επαφές σταμάτησαν, οι οικονομικές συνεργασίες ατόνησαν και άρχισαν οι απειλές. Αυτό δε βοήθα την επίλυση, δεν εξαναγκάζει τον κ. Γκρούεφσκι σε δράση.

Επομένως δεν αισιοδοξείτε για την άμεση είσοδο της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς;

Δεν αισιοδοξώ γιατί ο «Συνασπισμός για την Ευρώπη» έχασε τις εκλογές και για αυτούς το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε ήταν η προτεραιότητα. Ο κόσμος όμως ψήφισε τον κ. Γκρούεφσκι ο οποίος σαφέστατα είπε ότι ο συμβιβασμός για το όνομα έχει μεγάλο κόστος. Δε θα ανταλλάξουμε τόνισε το όνομα μας με την είσοδο μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Φάνηκε λοιπόν ότι ο μέσος πολίτης δεν θεωρεί πιο κρίσιμο το θέμα της ταυτότητας και της ονομασίας από την ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς. Το απέδειξε με την ψήφο στήριξης στον κ. Γκρούεφσκι αμέσως μετά από όσα διεμοίφθησαν στο Βουκουρέστι. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο κ. Γκρούεφσκι φρόντισε να υπογράψει συμφωνία με τις Η.Π.Α. υποκαθιστώντας την παροχή ασφάλειας η οποία επιζητάται από την είσοδο μας στο στρατιωτικό οργανισμό. Για τους πολίτες οι Η.Π.Α. θα παραμένουν παραδοσιακά στρατηγικός εταίρος που δίνουν τη μάχη για το συμφέρον της χώρας όπου μπορούν, όπως έκαναν και στο Βουκουρέστι.

Ατανάς Κίροφσκι, δημοσιογράφος στο περιοδικό των Σκοπίων "Forum"
συνέντευξη στη Ρένα Δούρου για τον Ελεύθερο Τύπο
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008