22.5.08

5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παναττικό Δίκτυο

Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

http://www.panattiko.gr

Αντιστεκόμαστε:

ü στη λεηλασία της φύσης

ü στην αύξηση της ρύπανσης

ü στην εμπορευματοποίηση της πόλης

Σας καλούμε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 7:30 μ.μ. έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Η 5 Ιουνίου δεν είναι μια ημέρα γιορτής αλλά μια μέρα απολογισμού και αντίστασης στη λεηλασία της φύσης, στην αύξηση της ρύπανσης, στην εμπορευματοποίηση της πόλης. Δυστυχώς όμως η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» αποτελεί τόσο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο και από τους μηχανισμούς της αγοράς και τους «προθύμους» μια ευκαιρία για να εκφραστεί το «ενδιαφέρον» τους για την σωτηρία του Πλανήτη, για τη «βιώσιμη» ή την «αειφόρο» ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη υποκρισία, γιατί το ζήτημα δεν είναι να εύχεται κανείς αόριστα πράγματα αλλά το τι πράττει, αν συγκρούεται με τους κανόνες τις αγοράς, τι μέτρα παίρνει για να μην επιδεινωθεί η σημερινή ζοφερή κατάσταση και γίνει μη αναστρέψιμη. Οι ευχολόγοι δεν μας λένε ποιοι ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη ρύπανση και τη κλιματική αλλαγή, γιατί δεν τηρούνται οι ελάχιστες δεσμεύσεις της χώρας μας που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο.

Τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον στη χώρα μας είναι σε όλους γνωστά και δεν θα αναλωθούμε να τα απαριθμήσουμε. Θα πούμε μόνο ότι: Δεν θεωρούμε τυχαία τη σημερινή ανυπαρξία στη χώρα μας Δασικών Χαρτών, Δασικού και Εθνικού Κτηματολογίου. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιδιώκουν την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή ή την νομιμοποίηση της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης εκατομμυρίων δασικών στρεμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σήμερα ένα θεσμοθετημένο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ότι προωθούνται ανεπαρκή και απαράδεκτα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η εκτίμησή μας είναι ότι όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται σε παραλείψεις των Κυβερνήσεων αλλά στις πολιτικές τους επιλογές, δηλαδή την αντιμετώπιση του Περιβάλλοντος και της Φύσης ως πηγή κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης.

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση έχει αναπτυχθεί ένα αυτόνομο κίνημα πολιτών. Πρόσφατα, με αφορμή την επιλογή της παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα, αναδείχθηκε ένα κίνημα πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ για πολλά ακόμα ζητήματα αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα σοβαρές αντιστάσεις. Στην Αττική η κατάσταση της αυθαιρεσίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ελεύθεροι, αδόμητοι, παραλιακοί, δασικοί χώροι γίνονται θυσία στο βωμό της κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας έχει ανατραπεί εδώ και πολλά χρόνια κάτω από τις θριαμβευτικές ιαχές των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ δεν έχει προωθηθεί ένα φιλοπεριβαλλοντικό Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο για την Αττική. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν: από λιμάνι στο Σκαραμαγκά, νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στις θαλάσσιες προσχώσεις της Χαλυβουργικής και επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΔΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) στην Ελευσίνα, Κέντρο Υπέρ-Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στη Β΄ Ζώνη προστασίας του Υμηττού μέχρι «Τεχνόπολη» στις πλαγιές της Πάρνηθας και επέκταση του ΚΑΖΙΝΟ σε έκταση που κάηκε πέρσι και δεν αναδασώνεται με απόφαση του διορισμένου από την Κυβέρνηση Περιφερειάρχη Αττικής κτλ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών σας καλεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ., έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.