16.3.09

Ο ΣΥΝ στην Κύπρο - Χαιρετισμός στο Συνέδριο του ΔΗΚΟ

Η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, παραβρέθηκε εκ μέρους του κόμματος στο Θ΄ Συνέδριο του ΔΗΚΟ. Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που, στην περίπτωση της Κύπρου, η δική μας αντίληψη για τη συγκρότηση μιας ευρείας, κοινωνικής και πολιτικής, εναλλακτικής πλειοψηφίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, βρίσκει έδαφος, αποδεικνύεται πως είναι εφικτή, αναδεικνύεται σε παράγοντα παραγωγής και τροφοδότησης θετικών εξελίξεων, προς όφελος των πολλών, εκείνων που σήμερα υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις και συνέπειες του εφαρμοζόμενου και κάποτε ακλόνητου, επιθετικού νεοφιλελευθερισμού.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, ως Συνασπισμός στηρίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την εμβάθυνση του διμερούς διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά και προσβλέπουμε στην υπέρβαση των υπαρχουσών δυσκολιών, ώστε να φθάσουμε σύντομα τόσο στην επίλυση του Κυπριακού στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όσο και στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εφόσον το σύνολο των ρυθμιστικών παραμέτρων έχει γίνει απόλυτα σεβαστό από την τουρκική πλευρά, τόσο ως αναφορά στην απόσυρση του στρατού κατοχής από την Κύπρο, όσο και στο σεβασμό των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών, αλλά και όλων των μειονοτήτων στο εσωτερικό της γείτονος».
To Γραφείο Τύπου, 16/03/2009

Προτάσεις

Φαντασιογραφία: Βιβλιογραφία Έργων Αναφοράς Επιστημονικής Φαντασίας στην Ελλάδα 1971-2007
του Σπύρου Α. Βρετού
Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2008
Σελίδες 139, τιμή 12 €
Κεντρική διάθεση: Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αλ. Σούτσου 18-106 71 Αθήνα, τηλ.- fax: 21036.07.787

Η λογοτεχνία και η τέχνη του Φανταστικού γενικότερα και της Επιστημονικής Φαντασίας (Ε.Φ.) ειδικότερα γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια άνθηση στην Ελλάδα.
Ταινίες φαντασίας βρίσκονται στην κορυφή από άποψη εισιτηρίων, σειρές Ε.Φ. καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην τηλεθέαση, παιχνίδια που αντλούν τη θεματογραφία τους από το είδος συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, βιβλία που ανήκουν στο Φανταστικό με την ευρύτερη έννοια ανεβαίνουν συχνά στις πρώτες θέσεις των «ευπώλητων».
Βιβλία τα οποία αφορούν τη λεγόμενη Φανταστική Λογοτεχνία, τον Κινηματογράφο του Φανταστικού και άλλες μορφές τέχνης (τηλεόραση, κόμικς, εικονογράφηση κ.λπ.) εκδίδονται όλο και πιο συχνά. Η παραγωγή αυτή των βιβλίων, είτε πρωτότυπων είτε μεταφρασμένων, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του κοινού και απαιτεί τη δική της καταγραφή.
Η Φαντασιογραφία περιλαμβάνει πέντε μέρη:
Στο σύντομο ιστορικό περίγραμμα περιγράφεται η πορεία και εξέλιξη του Φανταστικού στην Ελλάδα.
Στη βιβλιογραφία τα έργα αναφοράς κατατάσσονται σε κατηγορίες (βιβλιογραφίες, λαϊκή λογοτεχνία, μονογραφίες, κόμικς, κινηματογράφος κ.λπ.) και αποδελτιώνονται αλφαβητικά με βάση τους συγγραφείς τους. Κάθε κατηγορία ή υποκατηγορία σχολιάζεται ξεχωριστά. Καταλογογραφούνται 340 βιβλία και άλλες πηγές (DVDs, websites κ.ά.)
Το τρίτο μέρος επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου 1971-2007 τόσο χρονολογικά (ανά δεκαετία) όσο και θεματικά. Προκύπτουν μερικά αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα για τα ενδιαφέροντα και τις αναγνωστικές συνήθειες του κοινού - και τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές.
Στο τέταρτο μέρος αποδελτιώνονται οι τίτλοι όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών περιοδικών, 52 συνολικά, τα οποία έχουν ασχοληθεί συστηματικά με το Φανταστικό σε όλες του τις μορφές (λογοτεχνία, εικαστικά, κινηματογράφος, μουσική κ.λπ.) και έχουν εκδώσει έστω και ένα τεύχος κατά τη διάρκεια της περιόδου 1971-2007. Επίσης όλα τα σημαντικά websites, blogs και forums τα οποία έχουν ασχοληθεί με το Φανταστικό από το 1993 ως σήμερα.
Στο τελευταίο μέρος καταλογογραφείται το σύνολο των 27 περιοδικών και ένθετων εφημερίδων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών και ήταν αφιερωμένα στην εκλαϊκευμένη επιστήμη και τεχνολογία.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και το βιβλιοπωλείο Ιανός
έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
του συγγραφέα – ποιητή – δημοσιογράφου
ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΟΥΑΤΖΗ
με τίτλο
ΜΗ ΦΕΥΓΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΕΥΧΕΤΗ

Θα μιλήσουν για το βιβλίο:
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, φιλόλογος, λογοτέχνης, κριτικός
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΙΑΝΑΣ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Apivita»
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, π. πρόεδρος Συνασπισμού
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΕΝΑΤΣΗΣ, επικ. καθηγητής Πανεπιστ. Ιωαννίνων
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ, π. υπουργός
Συντονίζει ο δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση Γ. ΔΟΥΑΤΖΗ και μουσική της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ.
Μετέχουν: Αγάπη Παπαμήτσου σοπράνο
Τίτος Γουβέλης πιάνο
Στέλιος Ταχιάτης τσέλο
Διαβάζει ο ηθοποιός ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Η παρουσίαση θα γίνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ώρα 18.00
στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24 Αθήνα

Πληροφορίες : Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη : τηλ. 3661212,
Μ. Κουκουβίνου, Ε. Χατζοπούλου

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ : 210 3217917

Πρόσκληση

Προσπαθώντας να συνδυάσουμε την ημέρα της γυναίκας με τα σύγχρονα προβλήματα και μια πολιτισμική «ανάσα», σας καλούμε την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ. στο θέατρο του νέου Δημαρχείου (πλ. Ευαγγελιστρίας).
Η εκδήλωση αφιερώνεται στην αγωνίστρια εργαζόμενη κα Κων/να Κούνεβα και στις αγωνίστριες της τέχνης και της ζωής Δημητριάδη Μαρία και Αλέκα Παΐζη που έφυγαν πρόσφατα.
Τραγούδι: Παπαναστασοπούλου Άννα
Πιάνο: Τσικλίδη Μαρία
Ομιλία: «Κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας» από τη Ρένα Δούρου, πολιτική αναλύτρια
Θεατρική απόδοση της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου: Λήδα Δημητρίου, ηθοποιός και θεατρολόγος
Το Συντονιστικό της Δημοτικής Κίνησης "Ανάπλαση - Ενεργοί Πολίτες"