12.12.08

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Μηνύματα συμπαράστασης φτάνουν από πολλές μεριές της Ευρώπης προς τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση και τον αγώνα τους στα πρόσφατα γεγονότα: από την Τσεχία ως την Ιταλία και από την Φινλανδία ως την Μεγάλη Βρετανία κόμματα, κινήματα και μεμονωμένοι πολίτες στέλνουν την συμπαράσταση τους.
Ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας Τζιρι Μαστάλκα, που είναι και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος έστειλε το παρακάτω μήνυμα στον Αλέκο Αλαβάνο:
«Αγαπητέ σύντροφε,
Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας αλλά και προσωπικά θέλω να εκφράσω σε σένα, στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και στον ελληνικό λαό την βαθειά μας θλίψη και οδύνη για την απώλεια του 15χρονου Αλέξανδου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου, που πέθανε από σφαίρα αστυνομικού στην περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα.
Άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο όπως και στις δύο χώρες μας εκφράζουν όλο και περισσότερο την σθεναρή τους αντίθεση με τις αντιλαϊκές πολιτικές των δεξιών κυβερνήσεων. Η οικονομική κρίση, της οποίας τα αποτελέσματα νοιώθουν ιδιαίτερα οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, αυξάνουν και εδραιοποιούν αυτή την αντίθεση και την αντίσταση στις πολιτικές αυτές. Ας παλέψουμε μαζί για μια αριστερή διέξοδο από την κρίση. Δεν πρέπει να υπάρξει μέλλον στις αντιλαϊκές πολιτικές. Το μέλλον βρίσκεται σε μια δικαιότερη κοινωνία.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των ελληνικών προοδευτικών δυνάμεων για καλύτερη και δικαιότερη ζωή τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για όλους τους ανθρώπους γενικότερα, για μια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι δυνάμεις ασφαλείας γίνονται όλο και περισσότερο νευρικοί. Στην χώρα σας αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Θα μπορούσε στη θέση του να ήταν οποιοσδήποτε άλλος. Καταδικάζουμε την κτηνωδία των δυνάμεων καταστολής. Ο Πρωθυπουργός Καραμανλής έκανε λάθος να μην αποδεχθεί την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών. Ως να θεωρεί ότι κανείς δεν φταίει για αυτό που έγινε.
Υποστηρίζουμε τις διαδηλώσεις και την αντίσταση του Ελληνικού λαού, που μάχεται για τα δικαιώματα του και ενάντια στις δεξιές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Υποστηρίζουμε τον ενεργό αγώνα σας. Είμαστε στο πλευρό σας.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Πράγα, 9 Δεκέμβρη 2008»
Ο Τούρο Μπέργκμαν, Πολιτικός Γραμματέας της Αριστερής Συμμαχίας της Φινλανδίας λέει στο δικό του μήνυμα:
Αγαπητοί σύντροφοι, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες σας. Να μας κρατάτε ενήμερους»
Μέλη των κομμάτων της Αριστεράς από την Ιταλία στέλνουν αγωνιστικούς χαιρετισμούς διαβεβαιώνοντας ότι και η δική τους απεργιακή κινητοποίηση, το Σάββατο, θα είναι μαζική ενώ το Ίδρυμα Μπέρτραντ Ράσελ αλλά και το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, επικοινώνησαν με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ ζητώντας πληροφορίες και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους έλληνες εργαζόμενους και την νεολαία.»
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων 11/12/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Αλαβάνου, στον Υπουργό εσωτερικών για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Πρ. Παυλόπουλος

Στην ομιλία του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

Κατ΄ αρχήν θάθελα από την πλευρά μου και από την πλευρά της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσω τη δικιά μας συγνώμη απέναντι στην οικογένεια του 16χρονου μαθητή. Συγνώμη γιατί είμαστε μέλη μιας Βουλής η οποία δεν μπόρεσε να αναδείξει πολιτικές τέτοιες που θα υπερασπίζανε και θα στηρίζανε τον κάθε έναν και την κάθε μία νέο και νέα στη χώρα μας. Και μιας Βουλής η οποία δεν μπόρεσε και δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να έχει επικοινωνία με τη νέα γενιά. Και δυστυχώς αυτό κατάλαβα από τις τοποθετήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόμαστε ενάντια στις αδικίες και την αναλγησία του συστήματος. Δεν αγωνιζόμαστε ενάντια σε βιτρίνες, ενάντια σε αυτοκίνητα, ενάντια στην περιουσία συμπολιτών μας και ενάντια στα κτίρια τα δημόσια τα οποία υπερασπιζόμαστε ως συλλογική περιουσία.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι στη βία.

Πρέπει όμως αυτή η Βουλή κι αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει την οργή της νέας γενιάς. Να καταλάβει αυτούς τους χιλιάδες, χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι εκφράζουν έναν μεγάλο θυμό για την απώλεια του συμμαθητή τους αλλά και για όλη αυτή την καταπίεση την οποία βιώνει η νέα γενιά.

Και κ. Υπουργέ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση φοράει την κουκούλα αξιών οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας. Ποιες αξίες; Αξίες στο χώρο της πολιτικής; Να μιλήσουμε για το Βατοπέδιο; Της διακυβέρνησης; Αξίες στο χώρο της αστυνομίας; Όταν βλέπουμε αυτή την ακραία βία που φτάνει μέχρι τη δολοφονία; Αξίες στην εκκλησία; Όταν βλέπουμε ότι έχει γίνει επιχείρηση real estate;.. Ας καταλάβουμε την οργή της νεολαίας. Ας καταλάβουμε ότι έχουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο. Κι ας ανταποκριθούμε.

Οι ερωτήσεις μου προς εσάς κ. Υπουργέ..

Είναι δυνατόν, μετά από ένα τέτοιο γεγονός να έχουμε ευθύνες τριών ανθρώπων; Των δύο, οι οποίοι έχουν διαπράξει και βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και του διοικητή του Τμήματός τους; Είναι δυνατόν; Συγκλονίζεται όλη η χώρα μας. Έχει γραφτεί και γράφεται στην ιστορία αυτό που έγινε κι αυτές οι μέρες που ζούμε. Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να περιοριστούμε σε μια παραίτηση που υποβάλλατε εσείς ή ο αρμόδιος υφυπουργός και μέσα σε δευτερόλεπτα δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό;

Εμείς ζητήσαμε, πιστεύουμε ότι οι ευθύνες είναι στον Πρωθυπουργό -εκεί αγγίζουν τελικά- ο οποίος έχει την εποπτεία της συνολικής πολιτικής κι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει. Και δεν έχει πια και το ηθικό δικαίωμα, αν θέλετε, και τη νομιμοποίηση από την κοινωνία και από το πιο δυνατό τμήμα της που είναι η νεολαία.

Ευθύνες. Απαντήστε μου. Ευθύνες. Ο διοικητής του Τμήματος μόνο.; Θέλω απάντηση κ. Υπουργέ.

Δεύτερον. Τι περιμένει το Υπουργείο απ΄ αυτή την αστυνομία που έχει φτιάξει; Είπατε για τις αρχές κ.λπ. που διέπουν τη λειτουργία της αστυνομίας. Έχω εδώ την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων μετά απ΄ αυτό το τραγικό γεγονός. Και ζητάει από την κυβέρνηση, όχι να αλλάξει πολιτική, όχι να ξαναδεί τα πράγματα, ζητάει να απολογηθεί γιατί δεν ενδιαφέρθηκε για την αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και την εμπέδωση αστυνομικής συνείδησης με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, κεντρικό αίτημα στο 18ο συνέδριο πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Θα την καταθέσω στα πρακτικά. Ναι, εμείς του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουμε στα πρακτικά τη δήλωση, την τοποθέτηση της ΠΟΑΣΥ πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα.

Ρωτάω τι περιμένετε εσείς; Τι περιμένετε απ αυτή την εκπαίδευση; Από τους αστυνομικούς που τους έχετε στη Θήβα. Μέσα σε στρατόπεδα τους εκπαιδεύετε. Από ειδικούς φρουρούς τους οποίους τους παίρνετε με ένα δίμηνο εκπαίδευσης. Από τους ανθρώπους που τους κρατάτε μέσα στις κλούβες. Από ανθρώπους που δεν συζητάνε με ψυχολόγους, δεν συζητάνε με κοινωνιολόγους, δεν συζητάνε με δημοσιογράφους. Δεν μαθαίνουν να αγαπούν την κοινωνία. Ίσα-ίσα να την βλέπουν ως ο εχθρός-λαός.

Πότε θα αλλάξουν αυτά; Πότε θα γίνει μια τομή τέτοια και μια αναδιοργάνωση της αστυνομίας Γιατί να περιφέρονται στις γειτονιές με όπλα; Γιατί δεν αξιοποιούμε πρότυπα άλλα όπως το βρετανικό πρότυπο, το οποίο έχει ισχύσει, να μην γυρίζει με το όπλο ώστε να μην μπαίνει στην εύκολη λύση ο καθένας οποιαδήποτε στιγμή να αφαιρεί τη ζωή του άλλου.

Το τρίτο Γιατί δεν προχωρείτε σε διακομματική επιτροπή; Σε διακομματική επιτροπή για να δούμε το θέμα της αστυνομίας. Τίθεται πια από παντού. Τίθεται εκ των πραγμάτων. Το έχουν ζητήσει οι πάντες. Για μια αναδιοργάνωση της αστυνομίας και αν θέλετε αυτή η κινητοποίηση η οποία γίνεται, η οποία παίρνει και ακραίες μορφές -όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό- κάπου να οδηγήσει. Πέστε στη νεολαία, σας ακούμε. Σας ακούμε… Δεν θέλουμε την αστυνομία πια που σκότωσε τον 16χρονο. Θα το συζητήσουμε και μαζί σας. Και με τους εκπροσώπους της νεολαίας και με τις οργανώσεις νεολαίας. Και με όλους Γιατί δεν το κάνετε αυτό;

Διακομματική επιτροπή για την αναδιοργάνωση της δημοκρατικής Αστυνομίας.

Και τελευταίο ερώτημα. κ. Υπουργέ δεν μπορώ να καταλάβω -και θέλω μια απάντηση- πώς μπορείτε να συνδέετε σήμερα, εσείς προσωπικά, τον ρόλο του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου, κατά κάποιον τρόπο. Πώς γίνεται σήμερα, όταν τα θέματα της δημόσιας τάξης είναι κάτω από την κριτική όλης της κοινωνίας, του Τύπου, των πάντων, να είναι ταυτοχρόνως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Υπουργός Επικοινωνίας το ίδιο πρόσωπο.

Και το λέω αυτό, διότι έχουμε μια πικρή πείρα. Διότι βλέπουμε τους βουλευτές της Ν.Δ. να περιφέρονται στα κανάλια και τη Ν.Δ., μαζί με το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, να έχει μια κοινή στάση, όπου προσπαθεί να αποδώσει τις ευθύνες για ένα κοινωνικό φαινόμενο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οφείλετε μια απάντηση σ΄ αυτό. Οφείλετε μια απάντηση. Δεν μπορείτε να είστε και Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Υπουργός Ενημέρωσης και ναν έχετε τα non paper και τις συνεργασίες και να στρέφεστε στις δυνάμεις που προσπαθούν να κατανοήσουν, να ζητήσουν συγνώμη, να κατανοήσουν τη νεολαία και να την στηρίξουν.»